Tillbaka

En typisk Södermalmsgata på 1910-talet.

För 60 öre kunde en till exempel få en varmrätt, en bit bröd, ett glas mjölk och valet mellan en kopp kaffe eller ett glas måltidsdryck.

År 1955 avskaffades motboken och plötsligt kunde stockholmarna köpa sin mat och sprit helt fritt – utan begränsningar.

Det är först under 70-talet som restaurangen verkligen växer fram som Hammarbyfansens naturliga andra arena.

Bröderna Boströms satsning misslyckas och Kvarnen får bomma igen redan året därpå.

En replokal inrättas också inne på Kvarnen under 90-talet och krogen blir en viktig smältpunkt i den svenska musikhistorien.

Millennieskiftet i all ära, men det går ändå inte att jämföra med den 21 oktober 2001. Det är nämligen dagen då Hammarby äntligen tar sitt första SM-guld i fotboll.

Under 2017 tar vi stora kliv mot att vidareutveckla Kvarnen. Med en ny hemsida, ett nytt kök till uteserveringen och vår tjeckiska ölhall känner vi oss mer än redo för ytterligare 100 år.

1908 - 1920
1920 - 1940
1940 - 1960
1960 - 1980
1980 - 1990
1990 - 2000
2000 - 2010
2010 - nu

1908 - 1920

Kvarnen börjar snurra

 

Under 1906 påbörjas bygget av fastigheten på Tjärhovsgatan 4 som först ska bli känd som Grå Kvarn, och senare Kvarnen. Ett år senare står byggnaden färdig, och redan då anpassad för att inhysa en krog.

 

Namnet Grå kvarn valdes efter den gråa kvarn som mellan början av 1600-talet och 1860 stått på platsen. Takhöjden och de karaktäristiskt valvformade fönstren som än i dag är karaktäristiska för Kvarnen fanns redan från början, men dagens vit-rutiga golv tillkom först under slutet av 1910-talet.

 

Väggarna på Grå Kvarn var vid den här tiden täckta av målningar med motiv av gamla värdshus. En av dessa har skrapats fram under lager av gammal färg och kan idag beskådas på långväggen mittemot bardisken. Hela interiören i dagens Kvarnen speglar ganska väl hur en helt vanlig krog kunde se ut på den här tiden.

 

I dag förknippas Södermalm ofta med shopping och dyra bostäder, men ön var i början av seklet en mycket fattig stadsdel, där mestadels arbetarklass och fattigt folk bodde. Grå Kvarn vände sig också främst till dessa människor till en början, men tack vare elektriciteten och spårvagnarnas framfart växte också befolkningen här i en explosionsartad fart.

1920 - 1940

Den sociala plikten

 

Under 20-talet steg arbetslösheten i flera delar av västvärlden och Stockholm var inget undantag, då Södermalm fortfarande var ett mycket fattigt område med många arbetslösa invånare. Som en del av Sveriges Allmänna Restaurangbolag (SARA) hade man på Grå Kvarn tillskrivit sig en social plikt – att hjälpa de som var illa utsatta. Dock ska det inte förknippas med välgörenhet då planen från början var att gå plus minus noll.

 

Genom denna plikt erbjöds alltså billig husmanskost till arbetslösa under vissa tider på dygnet. För 60 öre kunde en till exempel få en varmrätt, en bit bröd, ett glas mjölk och valet mellan en kopp kaffe eller ett glas måltidsdryck. Torsdagarna med ärtor, fläsk och pannkakor lockade utan tvekan till sig flest besökare. Initiativet drog så mycket folk att kön ofta gick ända ut till gatan och under dessa tider förväntades aldrig någon lämna dricks – det ingick i priset!

 

Under den här tidsperioden växer sig också arbetarrörelsen starkare, och hela 20- och 30-talet präglas av konflikter mellan arbetsgivare och löntagare. De som inte var anslutna till facket ansågs vara emot det. Som medlem i facket fick man en brosch att bära och eftersom Grå Kvarn var ett stammisställe för många fackmän var det svårt att få dricks som servitris om man inte hade den på sig under sitt arbetspass.

1940 - 1960

Tyrolerorkestern tar ton

 

Mot slutet av 40-talet genomgår Grå Kvarn en stor renovering. På övervåningen tillkommer en betydligt finare matsal, med kristallkronor, parkettgolv och vita dukar. Den befintliga ölhallen rustas upp, och separata ingångar införs för de olika “klassmatsalarna”. Men ombyggnaden får kritik av allmänheten för att skapa ett otrivsamt klimat.

 

Under det rådande världskriget var det knapert med både mat och dryck, och staten var tvungen att dela upp det som producerades i ransoner. Motboken infördes, ett litet häfte med vilket du växlade in stämplar mot måltider och alkohol – på till exempel Grå Kvarn. År 1955 avskaffades motboken och plötsligt kunde stockholmarna köpa sin mat och sprit helt fritt – utan begränsningar. Detta resulterade i att krogarna nu blev tvungna att konkurrera med hemmafester, och för att locka till sig besökare gjorde man om Grå Kvarn till en bayersk ölstuga med korvar, öl och en tyrolerorkester som kunde höras spela långt in på kvällarna.

 

För att tvätta bort det gamla, gråa bytte man nu också namn till dagens Kvarnen. Nysatsningen blev en jättesuccé och krogen gick från att ha ransonerat mat- och sprit till att bli ett vinstdrivande företag. Trots namnbytet förblev Kvarnen “Grållan” för många Stockholmare, även en lång tid efter ombyggnaden och namnbytet.

1960 - 1980

Fotbollens och konstens intåg

 

När den tyska ölstuge-trenden seglar iväg som en fluga i mitten av 60-talet vänder Kvarnen snabbt kappan efter vinden och hoppar på det absolut senaste inom svenskt krogideal: den brittiska puben. Ett rött linoleumgolv läggs in, på väggarna hängs darttavlor och inredningsdetaljer i mässing upp. Balkarna målas gröna medan väggarna får en gul färg. Förändringen från den tidigare inredningen var påtaglig, och på gott och ont kan man inte påstå att det är många detaljer som har överlevt till det Kvarnen vi kan se i dag.

 

Något som dock är än mer utmärkande för den här tidsperioden är den feministiska våg som drar fram i de moderna samhällena. Tidigare hade kvinnor sällan setts ute på krogarna, och i princip aldrig utan manligt sällskap. Det blev under 60-talet betydligt mer socialt accepterat och många kvinnor kunde nu äntligen gå ut för en kul kväll själva.

 

Samtidigt blev Södermalm ett hem för många konstnärer och artister, något som man känner än igen än i dag från den trendiga ön. På Kvarnen kunde man ofta se Monica Zetterlund, som alltid satt på samma plats, mot väggen vid den bortre kortsidan. Även fotografen och regissören Janne Halldoff sågs många gånger umgås på restaurangen under 60- och 70-talet.

 

Även om Kvarnen, med sitt geografiska läge, länge hade setts som ett Hammarby-ställe, är det först under 70-talet som restaurangen verkligen växer fram som Hammarbyfansens naturliga andra arena. Här samlas supportrar både före och efter matcherna för en öl, och inte helt sällan, den på den tiden klassiska Ölgåsen – en varm macka med ost, skinka och ananas på.

1980 - 1990

Vad som kunde ha blivit den sista natten

 

Vid den här tiden hade Kvarnen blivit en tydlig symbol för hela Södermalm – lite nött, men trivsamt och opretentiöst. Piltavlorna som hängdes upp under 60-talet får en stor revival och drar till sig mängder med folk. Dart blev så populärt på Kvarnen att laget Kvarnens Pilkastarflickor blev svenska mästare 1987.

 

Varje dag, förutom på söndagar, serverades mat till halva priset från klockan tre till klockan sex. Runt femtiden kommer massor med stockholmare till Kvarnen för att äta plankstek och rimmad lax. Det var ofta så mycket gäster att kön ringlade sig ut längs gatan – precis som på 20-talet!

 

1987 tar SARA-bolaget beslutet att sälja Kvarnen och Bröderna Boström tar nu över krogen med visionen om att göra det till en trendig finrestaurang med ett, på den tiden, enormt högtalarsystem. Satsningen blir dock ett fiasko då många av de gamla gästerna inte alls känner igen sig, och helt enkelt slutar gå dit. Bröderna misslyckas också med att locka till sig den nya tilltänkta målgruppen och Kvarnen får bomma igen redan året därpå.

 

Nu köper istället söderkisarna Sören Ahlbom och Thomas Ernström krogen med målet att göra det till vad det tidigare hade varit – med piltavlor och allt. När det nygamla Kvarnen återigen öppnar hålls ingen fest eller invigning – det bara öppnar och alla gamla gäster kommer tillbaka.

1990 - 2000

Let the music play

 

Under 90-talet får Kvarnen en tydlig politisk prägel, med flera politiska möten och debatter som hålls över träborden. Bland många heta ämnen diskuteras bland annat Sveriges eventuella EU-inträde, flyktingpolitik och feminism. Med krogens långa koppling till arbetarklassen ses Kvarnen som en naturlig hemmaplan för vänstern, men i själva verket har 90-talets alla riksdagspartier, förutom Moderaterna, mötts, debatterat, firat och sörjt här.

 

Inför riksdagsvalet 1998 ville Vänsterpartiet hålla sin valvaka på Kvarnen, men samtidigt hade Hammarbyfansen planerat en stor efterfest efter en viktig fotbollsmatch. Kompromissen blev att man slog ihop de båda festerna och resultatet blev en succé för alla inblandade!

 

En replokal inrättas också inne på Kvarnen under 90-talet och krogen blir en viktig smältpunkt i den svenska musikhistorien. Artister och band som Bob Hund, This Perfect Day, Atomic Swing, Weeping Willows, Niclas Frisk, Janne Kask och Nina Persson repade ofta på här och på tisdagar hölls det kostnadsfria spelningar inne i krogen.

2000 - 2010

Ett decennium av firanden

 

Millennieskiftet i all ära, men det går ändå inte att jämföra med den 21 oktober 2001. En stor dag för Kvarnen – och en historisk dag för Södermalm. Det är nämligen dagen då Hammarby äntligen tar sitt första SM-guld i fotboll. Självklart firas det runtom hela ön, men allra mest på Kvarnen. Festen pågår till långt in på natten och är så livad och välbesökt att polis måste skydda restaurangen från tusentals människor som vill vara med i firandet, trots att det redan är mer än knökfullt.

 

Sju år senare, i oktober 2008, är det återigen dags att slå på stora trumman och ställa till med fest. Har du läst inledningen av denna text vet du säkert varför – det är hundra år sedan Grå kvarn för första gången slog upp sina portar för hungrande stockholmare! Hedersgäst för kvällen är Tomten, en kär stammis med en stor portion karaktär – när det infördes skatt på rakning slutade han helt enkelt att raka sig i protest.

2010 - nu

Mot hundra nya år

 

I början av 2010-talet är det dags för en av våra mest trogna och uppskattade medarbetare att gå vidare. Efter 25 år av förstklassig service, snackande och öltappande lägger Belinda förklädet på hyllan och tackar för sig. Men allra mest tackar vi, och förevigar henne med en tavla som pryder en av väggarna i dag.

 

2014 sker ännu en stor förändring, men som i det långa loppet ska leda till en så liten förändring som möjligt. Nya ägare tar över Kvarnen, med ett tydligt mål: Kvarnen har funnits i 100 år och ska finnas kvar i 100 år till – med samma höga kvalité, samma vällagade svenska husmanskost och samma kamratliga grönvita stämning som alltid. Symboliskt nog är det samma år som Hammarby gör sitt återinträde i den svenska fotbollens finrum, och det firas givetvis under en kväll Kvarnen sent ska glömma. Det firas så pass att alkoholinspektionen får komma på besök och säkerställa att allt är som det ska – och det är det. En glad, trevlig och trygg stämning, bara lite mer än vanligt.

 

När tv-programmet Så mycket bättre hyllar Magnus Carlson är det ingen tvekan om att ett besök på Kvarnen ska stå på schemat. Det var här allting började för Weeping Willows, och det är här det fortfarande händer år 2016. Strax innan de säljer ut Globen håller de en mycket uppskattad och personlig överraskningskonsert på Kvarnen. Vilken spelning som blev bäst? Vi vet i alla fall vad vi tycker!

 

Under 2017 tar vi stora kliv mot att ta hand om, bevara och vidareutveckla Kvarnen. Med en ny hemsida, ett nytt kök till uteserveringen och vår tjeckiska ölhall känner vi oss mer än redo för ytterligare 100 år.

Välkommen
att boka bord

Presentkort


Vill du överraska någon du gillar med Söders mumsigaste presentkort?
Kom förbi oss, så kirrar vi det. Eller ring 08-643 03 80 om du har några frågor.

Middag för två

600 kr restaurangkvarnen Hexagon

Middag för tre

900 kr restaurangkvarnen Hexagon